El coordinador general de ZOOXXI parla amb Viutadella sobre el panorama polític i el futur de l’ordenança aprovada el 3 de maig


Leo Anselmi ens explica la seva proposta pel Zoo


Ha passat un mes des de l’aprovació de l’ordenança, quin és el següent pas?

Després de les eleccions hem vist que les forces que van donar suport a ZOOXXI continuen tenint majoria. Això ens dóna garanties que, sigui qui sigui el partit que arribi al poder serà favorable a ZOOXXI. Els dos partits amb possibilitats d’accedir –ERC i EnComú– ens han donat suport. Ara bé, si no hi hagués voluntat de continuïtat –és a dir, si el PSC arriba a controlar Barcelona de Serveis Municipals [empresa que controla el Zoo]–, farà tot el possible per no aplicar l’ordenança. Podrien cometre l’error de prevaricar no aplicant l’ordenança. Seria una bona notícia, ja que –en aquest cas– hauríem de fer les execucions jurídiques necessàries.

Hem lliurat al Zoo del tancament: no hem desmantellat la infraestructura del Zoo, però sí hem desmantellat aquella part cultural, colonialista, opressora i carcelera.

Leo Anselmi

Creu que Ciutadans condicionarà l’aplicació de l’ordenança si investeix Colau?

Espero que els vots de Valls no tinguin cap condicionament, ja que detesto el programa de Ciutadans. La forma amb què Ciutadans es va comportar amb el tractament del tema del Zoo és la més patètica de totes. Santiago Alonso ens donava la raó en privat per després treure’ns-la en públic. Tenia l’ordre del partit de votar en contra de tot allò que fes bé a la ciutat.

I què va passar amb la CUP, que es va abstenir?

Pere Casas, és un senyor que ha comès irregularitats amb ZOOXXI i no sabem amb quines raons. Per exemple, va reenviar als empleats del Zoo de Barcelona un e-mail on constava l’expedient de la iniciativa de ZOOXXI. Que no és un expedient amb caràcter públic fins que no finalitza el tràmit. Per començar, hi havia les nostres dades personals i dels que formaven part de la iniciativa. Aquest senyor els va reenviar als que estaven fent accions en contra de ZOOXXI. Va cometre il·legalitats flagrants en contra d’un moviment social transformador. Només una vegada ens va atendre durant mitja hora per parlar del tema. És un acte de corrupció d’aquest senyor en particular. Es va comportar com un pocavergonya. La CUP no va estar a l’altura de la qüestió perquè no va donar ni tan sols una explicació.

Un regidor del PP va dir que el Zoo estava destinat al tancament amb la proposta de ZOOXXI…

Més bé hem lliurat al Zoo del tancament. Però s’ha lliurat gràcies a transformar-se en una altra cosa molt diferent. No hem desmantellat la infraestructura del Zoo, però sí hem desmantellat l’estructura. Aquella part cultural, colonialista, opressora, carcelera. Però en la mateixa infraestructura i amb els mateixos treballadors obrirem una cosa nova adaptada al segle XXI.